MÜLK SATIŞI BEYAN DEGERİ

MÜLK SATIŞI BEYAN DEGERİ

MÜLKÜN TAPUDA GÖSTERİLEN DEGERİ

Rayiç bedel mi gerçek satış bedeli mi?

Bir mülkün birden fazla değerinden söz edilebilir. Emlak beyan değeri, ekspertiz değeri, gerçek satış değeri…vb. Emlak beyan değeri aksi belirtilmemiş ise, bir taşınmazın asgari değeri olarak hesaplanmaktadır. Ekspertiz değeri, gayrimenkul değerleme uzmanı tarafından hazırlanan ekspertiz raporundaki değerdir. Gerçek satış değeri ise alıcı ve satıcının pazarlıkları sonucu nihai değerdir. Genellikle emlak beyan değeri daha düşük bir değerdir. Eğer basiretli, istekli ve bağımsız bir alıcı ile satıcı, adil bir piyasa ortamında, çevresel faktörlerden etkilenmeden bir pazarlık gerçekleştirmiş, anlaşmaya varmış ise genellikle ekspertiz değeri il anlaşmaya varılan değeri birbirine yakın olacaktır.

Tapu devrinde taşınmazın hangi değeri beyan edilmelidir. ?

Taşınmazın satış aşamasında tapuda görevli memur, taşınmazın emlak beyan değerini istemektedir. Ancak bu durum, tapu harcı emlak beyan değeri üzerinden hesaplanacak anlamına gelmemektedir. Tapuda beyan edilecek satış değeri, emlak beyan değerinden düşük olamaz. Tapuda satış için başvuru aşamasında görevli memura taşınmazın gerçek satış değeri beyan edilmesi önemlidir.

Yani tapu devirlerinde mülkün gerçek satış değerinin beyan edilmesi gerekmektedir.  

Bir taşınmazın devir işlemi Tapu Müdürlüğü tarafından, ödenen vergiyle ilgili denetlemeler ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Devlet kurumları vergi kaçağının önüne geçmek için ara ara denetleme yapmakla vazifelidir.

Devri yapılan bir taşınmazın değerinin, düşük harç ödemek için düşük beyan edilmesi durumunda, Gelir İdaresi Başkanlığı yukarıda örnekleri verilen şekillerde gerekli tespitleri yapmaktadır. Eksik beyan edilen değerden kaynaklı harç kayıpları cezalı olarak tahsil edilmektedir. Vergi mükellefi yapılarak cezai işlem yapılmaktadır.

Ceza, tarh edilecek tapu harcı için, alıcı ve satıcı olmak üzere ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi zıyaı cezası şeklinde kesilmektedir.

Çoğu zaman, satışı kaynaklı problemler, konu hakkında bilgi sahibi olmama, tapu memurunun beyan değerini sormayıp doğrudan emlak beyan değerini baz alması, ya da düşük harç çıkması için kasıtlı olarak taşınmazın değeri düşük beyan edilebilmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra, ‘tapu harcı pişmanlık beyannamesi’ ile eksik ödenen harç için gerekli düzeltme işlemlerinin yapılabilmesi sağlanmıştır. Ancak bunun için işleme ilişkin vergi dairesi tarafından inceleme işlemlerine başlanmaması şartı bulunmaktadır. 

Arya emlak müşterilerine her türlü hukuki bilgi ve desteği vererek konuyu aydınlatmaktadır.

 Arya Emlak olarak her türlü soru ve probleminizi iletebilirsiniz çekinmeden iletişime geçmenizi rica ediyoruz.